LES COSES NO ES FAN AIXÍ, SENYOR CONSELLER!

El Grup d’AMPA/AFA en Lluita convoca una manifestació sota el lema “Aturem les noves retallades”

El Grup d’AMPA/AFA en lluita avui, 21 de Juny, a les 18:00 h convoca una manifestació a la Plaça Sant Jaume.

Les famílies amb el suport del Marc Unitari de la Comunitat Educativa
protestaran contra la retallada de plantilla i recursos econòmics a centres amb alt nombre de població vulnerable anunciada recentment pel Departament d’Educació, en base a una nova catalogació de centres educatius segons la seva complexitat.

Aquesta nova catalogació comporta per molts dels centres, una gran disminució de recursos econòmics i humans. Afectarà greument la vida escolar i va en contra de la lluita per la igualtat d’oportunitats per tots els infants i joves de la ciutat.

El Departament d’Educació basa la seva decisió en dades de l’any 2018/2019. És cert que amb aquests dades s’han detectat nous centres que compleixen els criteris per rebre la classificació de centres d’elevada complexitat i que gràcies a la nova tipificació rebran més recursos.

El Grup d’AMPA/AFA en Lluita, cel.lebra que s’hagi detectat i corregit aquest fet. Si aquests centres tenien famílies vulnerables al 2018/2019, segur que la seva situació ha empitjorat en els darrers dos anys.

Ara bé, el grup d’AMPA/AFA en lluita considera inadmissible la baixada de complexitat d’un bon grapat de centres perquè no recull la seva realitat actual després de dos cursos escolars en pandèmia.

A conseqüència de la COVID-19 s’ha empitjorat molt la situació socioeconòmica de moltes famílies i ha augmentat fortament la quantitat de l’alumnat vulnerable.

Retallar recursos en aquest moment és desatendre les recomanacions del Síndic de Greuges del Maig 2020, plasmades a l’Informe Els centres educatius d’elevada complexitat davant la crisi derivada de la Covid-19.

En resposta a les reivindicacions de la Comunitat Educativa, aquesta darrera setmana, el Conseller d’Educació, Josep G. Cambray, ha anunciat que pel proper curs assignarà “suport extra” als centres afectats per la retallada i ha enviat una enquesta a Direccions i equip docent per conèixer millor les seves necessitats.

La Comunitat educativa NO ESTEM D’ACORD NI AMB LA DECISIÓ INICIAL DEL DEPARTAMENT NI AMB LES MESURES IMPROVISADES DE LES DARRERES SETMANES.


Davant aquest context, les Associacions de Famílies REITEREM que aquests recursos “no son extra”, SÓN NECESSARIS i NO SÓN SUFICIENTS. Demanem:

UNA MORATÒRIA MÍNIM DE DOS ANYS: posposar la decisió de la baixada de complexitat dels centres mentre no hi hagi garanties de disposar de dades actualitzades tenint en compte l’impacte de la crisi del Covid-19 en la situació socioeconòmica de les famílies.


● REVISAR ELS CRITERIS d’assignació de recursos tenint en compte la població vulnerable i no la mitjana dels centres.


● PARTICIPACIÓ DE LA COMUNITAT EDUCATIVA: les famílies i els equips directius i docents son els qui coneixem la realitat dels nostres centres, VOLEM ser escoltades. Demanem una reunió amb el senyor Josep G. Cambray!


● MÉS TRANSPARÈNCIA, en el procés de classificació de complexitat dels centres educatius i en la dotació de recursos.


● TEMPS PER LA PLANIFICACIÓ i REFLEXIÓ CONJUNTA. El Departament ha avisat a les direccions dels centres uns dies abans del procés de planificació del curs 2021-2022. Això va en detriment dels projectes educatius que tant defensa. Cal avisar amb antelació i obrir la possibilitat de diàleg.


● POSAR LA SEGREGACIÓ AL CENTRE. Prendre decisions amb dades del 2018-2019 és indici de que la segregació no és un tema prioritari

LES COSES NO ES FAN AIXÍ, SENYOR CONSELLER!

#StopRetalladesEducació

Barcelona, 21 de Juny de 2021

AFA/AMPA de Centres afectats en xarxa:
AMPA Escola Pere Vila (Ciutat Vella)
AFA Escola Àngel Baixeras (Ciutat Vella)
AFA Escola Alexandre Galí (Ciutat Vella)
AMPA Escola Mediterrània (Ciutat Vella)
AFA Institut Pau Claris (Ciutat Vella)
AFA Institut Verdaguer (Ciutat Vella)
AFA Escola Ramon Llull (Eixample Dret)
AFA Escola Mestre Enric Gibert i Camins(Sant Andreu)
AMPA Institut Doctor Puigvert (Sant Andreu)
AFA Escola Cavall Bernat (Sants Montjuïc)
AFA Escola Arts (Sants Montjuïc)
AFA Escola Cal Maiol (Sants Montjuïc)
AMPA Institut XXV Olimpiada (Sants Montjuïc)
AFA Institut-Escola Coves d’en Cimany (Horta/Carmel)

AFA/AMPA que donen suport:
AFA Institut Joan Salvat Papasseit (Ciutat Vella)
AMPA Parc de la Ciutadella (Ciutat Vella)
AMPA Institut Milà i Fontanals (Ciutat Vella)
AFA i Consell Escolar de l’Institut Salvador Espriu (Sant Martí)
AMPA Escola Fort Pienc (Eixample Dret)
AMPA Institut Jaume Balmes (Eixample Dret)
AFA Institut Fort Pius (Eixample Dret)
AFA Institut Poeta Maragall (Eixample Esquerra)
AFA Institut Martí Pous (Sant Andreu)
AFA Escola Congrés-Indians (Sant Andreu)
AFA Escola La Muntanyeta (Sants-Montjuïc)
AFA La Sedeta (Gràcia)
AFA Escola Pare Poveda (Gràcia)

Entitats que donen suport:

  • Els dos representants de famílies d’educació pública al CEMB – Consell Educatiu Municipal de Barcelona
  • MUCE (Marc Unitari de la Comunitat Educativa): (Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya (aFFaC) – Associació d’Estudiants Progressistes (AEP) – Associació de Joves Estudiants de Catalunya (AJEC) – Associació de Mestres Rosa Sensat (AMRS) – Catalunya Laica – Federació d’Associacions de Pares d’Alumnes d’Educació Secundària (FAPAES) – Federació d’Educació de CCOO (FE-CCOO) – Federació d’Ensenyament de la CGT – Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya (FMRPC) – Federació Serveis Públics UGT-Educació (FeSP-UGT) – Front d’Estudiants (FdE) – Intersindical-CSC Educació – Sindicat d’Estudiants (SE) – Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) – USTEC-STEs (IAC)
  • Col·lectiu d’Escoles contra la Segregació
  • GAMIN – Associació Grup d’Ajuda Mútua Inclusiva
  • Xarxa d’Educació al Centre
No a la retallada de plantilla – #StopRetalladesEducació

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.